5,4 procents avkastning tredje kvartalet för Skandias tradportfölj

Under årets tre första kvartal uppgick avkastningen i Skandia traditionella livportföljen till 5,4 procent, jämfört med 4,4 procent motsvarande period föregående år, enligt Skandias rapport på torsdagen. De senaste fem åren har avkastningen varit i genomsnitt 8,3 procent.

Skandia skriver att avkastningen under året har varit mycket god i bolagets private equity-innehav som utgör 10 procent av placeringsportföljen. Under tredje kvartalet var avkastningen 6,6 procent och sedan årsskiftet hela 23 procent. Även innehaven i infrastruktur, råvaror och fastigheter utvecklades väl under det tredje kvartalet. Bland aktieinnehav har svenska och amerikanska aktier utvecklats positivt med uppgångar om 10,7 respektive 16,7 procent hittills i år.

– Vi har sett en ökad nervositet på marknaderna under 2018 och det tredje kvartalet blev inget undantag. Inte minst handlade oron om tillväxtmarknaderna som följd av den starka dollarn, den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina samt den stigande räntan i USA. Det är när oron ökar som portföljen testas och det är därför glädjande att kunna uppvisa god avkastning, säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw i sin presskommentar.

Inbetalda premier ökade svagt till 32 344 (32 321) miljoner kronor för koncernen varav premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden uppgick till 19 158 (18 295) miljoner kronor. Koncernens förvaltade kapital uppgick vid utgången av tredje kvartalet till 685 miljarder kronor, jämfört med 653 miljarder kronor vid årsskiftet. Den svenska traditionella portföljen stod för 456 miljarder kronor och svensk fond- och depåförsäkring för 166 miljarder kronor.

25 oktober, 2018
Gunnar Loxdal