AMF:s avkastning steg till 5,9 procent tredje kvartalet

Totalavkastningen i AMF uppgick under årets nio första månader till 5,9 procent, framgår det av AMF:s kvartalsrapport under torsdagen. Det är en ökning jämfört med 5,8 procent motsvarande period föregående år. 

Aktieportföljen hade under perioden en avkastning på 13,3 procent. Avkastningen på den räntebärande portföljen var -0,6 procent, medan fastigheter avkastade 8,1 procent och alternativa tillgångar växte med 3,3 procent. Den genomsnittliga årsavkastningen har de senaste fem åren varit 8,5 (6,4) procent, och de senaste tio åren 8,4 (6,4) procent.

Premieinkomsten uppgick till 15,6 (15,2) miljarder kronor. Premier för fondförsäkring uppgick till 2,9 (2,8) miljarder kronor. Koncernen AMF, det vill säga moderbolaget AMF, AMF Fastigheter AB och AMF Fonder AB, förvaltar totalt 630 (596) miljarder kronor. Av detta svarar AMF Fonder för 135 (126) miljarder kronor.

– Vi fortsatte under perioden vårt målmedvetna arbete med att skapa en god balans mellan möjligheten till avkastning under sparande, och trygghet under utbetalning. Mest påtagligt genom att vi tog fram ett förslag om stärkta garantier för huvuddelen av våra utbetalningskunder med traditionell försäkring. Höstens turbulenta utveckling tydliggör de fördelar som ett sparande med garanti, en långsiktig placeringshorisont, låga avgifter och en god riskspridning erbjuder. Inte minst i ett tuffare marknadsläge tror jag att det kommer bli allt tydligare att den traditionella pensionsförsäkringen står sig mycket väl mot andra sparformer för den som vill ha en bra och trygg pension, säger VD Johan Sidenmark i sin presskommentar.

25 oktober, 2018
Gunnar Loxdal