Skandia: Sjukskrivningar kostade Sverige 62 miljarder kr förra året

Diagrammet visar hur stor andel av sjukskrivningarna som beror på psykisk ohälsa.

Förra året förlorade det svenska samhället uppskattningsvis 62 miljarder kronor på sjukskrivningar förra året, enligt Skandias rapport ”Samhällsförlusten av sjukskrivningar” som presenterades i dag på morgonen. Enligt rapporten beror nästan varannan sjukskrivning numera på psykisk ohälsa.

Nu ska sägas att rapporten inte pekar på att kostnaderna för sjukskrivning ökar totalt sett, tvärtom är siffran 62 miljarder kronor en minskning jämfört med de 64 miljarder som Skandia kom fram till när motsvarande uppskattning gjordes förra året.

Men en oroande tendens är att allt fler sjukskrivningarna beror på psykisk ohälsa. Andelen sjukskrivningar till följd av psykisk ohälsa har ökat från 28 procent år 2010 till 45 procent år 2017. Den största ökningen har skett i Dalarnas län där psykisk ohälsa har gått från att vara diagnosen bakom 27 procent av alla sjukskrivningar första kvartalet 2010 till 51 procent samma kvartal 2017.

– I dag lägger samhället de största insatserna när sjukdom väl är ett faktum, med större kostnader och mer lidande som följd. Nu är det hög tid att politikerna växlar upp det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa. Tillgängligheten till samtalsterapi måste kraftigt förbättras och det behövs fler hälso- och rehabvägledare som kan se till att individer inte hamnar mellan stolarna, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström i en kommentar till rapporten.

Rapporten är skriven av Nima Sanandaji, teknologie doktor vid KTH.

25 oktober, 2018
Gunnar Loxdal