Folksam Liv och KP säljer KF-huset – köper två nya hus i Stockholm

På fredagsmorgonen meddelades att Folksam Liv och Konsumentkooperationens Pensionsstiftelse har sålt KF-huset – och samtidigt köpt två andra fastigheter i Stockholm. Affärerna görs genom fastighetsbolaget Gyllenforsen som ägs gemensamt av Folksam Liv och Konsumentkooperationens Pensionsstiftelse.

Bytesaffären görs med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. De fastigheter som förvärvas finns i Hagastaden respektive på Kungsholmen. Folksam och KP får betalt 1 530 miljoner kronor för KF-huset, inklusive en markanvisning framför fastigheten. De två husen som man förvärvar kostar sammanlagt 2 175 miljoner kronor. Med andra ord ökar innehavet av fastigheter i Gyllenforsen med totalt 645 miljoner kronor.

– Affären betyder att vi sänker projektrisken i fastighetsportföljen och samtidigt ökar exponeringen mot attraktiva förvaltningsfastigheter i fina lägen i Stockholms innerstad. KF-huset påverkas mycket av det pågående Slussenprojektet och måste uppgraderas och moderniseras. Att behålla och genomföra dessa investeringar skulle ta för mycket fokus från organisationen. Eftersom Atrium Ljungberg äger många fastigheter i Slussenområdet finns det en logik i att de förvärvar även KF-huset, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam, i en kommentar.

26 oktober, 2018
Gunnar Loxdal