Länsförsäkringars pensionssparare rekordsålde aktier i oktober

Under oktober sålde pensionsspararna aktiefonder och köpte räntefonder för pengarna, rapporterar Länsförsäkringar.  

Börsen gick ned under oktober, bland annat mot bakgrund av oro för stigande räntor i USA tillsammans och hot om handelskrig.

Den nedåtgående börstrenden ledde till att pensionskunderna inom fondförsäkring var mer aktiva under oktober än i någon månad tidigare på året, rapporterar Länsförsäkringar.Aktiviteten när det gäller pensionsspararnas fondhandel ökade med 40 procent jämfört med september. De som har bytt fonder har valt att sälja aktiefonder för att istället investera i fonder med lägre risknivå, framförallt korta räntefonder. Sverigefonder och Europafonder är de kategorier där utflödena varit störst under oktober. Teknik- och globalfonder har tidigare under året varit favoriter bland spararna, men även de uppvisar negativa nettoflöden den senaste månaden.

Så här säger Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson i en kommentar:

– Som pensionssparare är det viktigt att tänka långsiktigt. Det är en bra ide att löpande se över sitt sparande och risknivå utifrån hur länge man har kvar till sin pension. Ett regelbundet sparande jämnar ut svängningarna över tiden och om man byter fonder kortsiktigt gäller det att inte glömma bort att aktiefonder historiskt varit att föredra för ett långsiktigt sparande även om svängningar förekommer och historisk avkastning inte är någon garanti.

30 oktober, 2018
Gunnar Loxdal