Solidar Fonder lägger ned alla fonder och avvecklar bolaget

• Här är listan över

Solidar Fonder har beslutat att lägga ned bolaget. Under oktober ansökte man hos Finansinspektionen om att avregistrera samtliga fonder och att dra tillbaka företagets registrering som fondbolag. 

Nedläggningen uppmärksammades först av tidningen Expressen, som fått nedläggningen bekräftad av fondbolagets VD Krister Sjöblom.

– Ja, det stämmer. Styrelsen har beslutat att avveckla verksamheten i Solidar Fonder AB. Samtliga kunder har omhändertagits och är nu placerade i andra likvärdiga alternativ eller i AP7, skriver Krister Sjöblom i ett sms till Expressen.

– Avvecklingen verkställs enligt en strukturerad plan och den kommer att vara genomförd under hösten.

Solidar Fonder AB hade under förra året intäkter på 522 miljoner kronor och redovisade ett resultat på -3 miljoner kronor.

I december förra året beslutade Pensionsmyndigheten att stänga av samtliga Solidars nio fonder från fondtorget för premiepensionen. Tidigare i år beslutade Finansinspektionen att meddela Solidar Fonder en varning och en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor. FI menade att Solidar har haft allvarliga brister i sin hantering av intressekonflikter, i sitt agerande i fondandelsägarnas intresse och bristfälliga rutiner och kontroller för riskbedömning och riskhantering.

Bakgrunden till FI:s bedömning var Solidars affärer tillsammans med bolaget DS Platforms Ltd (DSP) utvecklat ett derivatinstrument. Solidar ingick därefter omfattande transaktioner i derivatinstrumentet med DSP för vissa av Solidars fonder. Här fanns samtidigt allvarliga intressekonflikter, bestående av att styrelseledamöter i Solidar hade ekonomiska intressen i DSP, konstaterade FI. Uppläggen för transaktionerna påminner om de som Allra genomfört.

 

1 november, 2018
Gunnar Loxdal