Även Insurance Europe går emot EU-krav på försäkringsgarantisystem

Insurance Europe menar i ett remissvar att det är alldeles för tidigt att ta ställning till om det behövs gemensamma EU-regler om krav på försäkringsgaranti, med tanke på att det har gått så kort tid sedan Solvens II-regelverket infördes.

Vi har tidigare skrivit om Svensk Försäkrings yttrande om planerna på att införa gemensamma regler inom EU med krav på försäkringsgarantisystem, motsvarande den bankgaranti som finns för privatpersoner i händelse av att en bank går omkull. Svensk Försäkring säger i sin kommentar till konsultationen från EIOPA att det inte finns något behov av gemensamma EU-regler för garantisystem.

Även den europeiska försäkringsorganisationen Insurance Europe uttrycker stark skepsis till förslaget. I sitt yttrande över konsultationen från EIOPA trycker man framförallt på att det är alldeles för tidigt att ta ställning till behovet av sådana regler, eftersom det bara är två år sedan de nya striktare Solvens II-reglerna infördes. Insurance Europe påpekar att de fall som handlar om bolag som gått omkull i samtliga fall inträffade innan Solvens II-reglerna infördes.

Och om det ändå införs EU-regler om försäkringsgarantisystem måste de vara mycket flexibla så att de olika europeiska länderna får stor frihet att välja själva vilken typ av system man vill införa, anser Insurance Europe.

Här hittar du mer information om yttrandet från EIOPA.

 

 

 

2 november, 2018
Gunnar Loxdal