”Många ångrar att de inte satt sig in i pensionssystemet i tid”

Många personer – ungefär en av fem mellan i gruppen mellan 55 och 64 år – ångrar att de inte satt sig in i tid i hur pensionssystemet fungerar. Det visar en undersökning från Swedbank som presenterades i dag på morgonen. 

– Var fjärde över 55 år har inte koll på hur mycket de kommer att få i pension. Ju tidigare man sätter sig in i hur pensionssystemet fungerar desto mer kan man påverka nivån, men det går att påverka sin pension under hela sitt arbetsliv, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i en kommentar.

Undersökningen visar också att nära hälften i åldersgruppen 55-64 år ser att det finns saker de hade tänkt göra som pensionär som de inte kommer ha råd att göra. Fler än var tredje hade velat börja spara privat till sin pension tidigare, eller sparat mer. Nästan var femte över 55 år önskar att de hade varit mer aktiva i placeringen av sina pensionsmedel.

Knappt en av fem av personer mellan 55 och 64 år önskar att de hade valt ett annat yrke med högre lön och därmed högre pension. Av kvinnorna önskar tre av tio att de hade valt ett annat yrke och 13 procent att de hade jobbat heltid i större utsträckning.

Här hittar du mer information om undersökningen, som utförts av Sifo på uppdrag av Swedbank.

 

2 november, 2018
Gunnar Loxdal