Svenska banker klarade sig bra i EU:s stresstest

Finansinspektionen rapporterar att svenska storbanker klarade sig bra i det stresstest som EU:s bankmyndighet EBA genomfört tidigare i år. 

EBA har genomfört ett stresstest av 48 av de största europeiska bankerna, däribland de fyra svenska storbankerna SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank. I testet prövades motståndskraften genom ett scenario med en kraftig konjunkturnedgång kombinerat med stort prisfall på fastigheter. Scenariot sträckte sig över en treårsperiod.

EBA:s stresstest visar att de svenska storbankerna har motståndskraft i ett scenario med kraftigt försämrat marknadsläge. Att Nordea När fanns med i testet berodde på att banken fortfarande hade ett svenskt moderbolag när testet påbörjades.

EU:s test innebar minskningar av kärnprimärkapitalrelation på som mest mellan 2,7 och 3,3 procentenheter för de svenska bankerna i det stressade scenariot.

Vid sidan av EBA:s stresstest ställer FI egna kapitalkrav på de svenska bankerna. FI använder då  en egen stresstestmetod som skiljer sig EBA:s.

Här kan du läsa mer om EBA:s stresstest.

3 november, 2018
Gunnar Loxdal