Folksam: Vinterdäcken bromsar allt bättre!

Vinterdäcken blir allt bättre! Det visar en sammanställning som Folksam har gjort av aktuella däckstester i olika motortidningar, där man jämfört med motsvarande tester för fem år sedan. Sammanställningen visar att dubbfria däck fungerar allt bättre på is medan dubbdäck är allt bättre på snö. Men det är fortfarande stor skillnad mellan de bästa och de sämsta däcken i testerna. 

Folksams granskning gäller bromstester 2012-2013 och 2017-2018. Den största skillnaden mellan åren märks på dubbfria däck som blivit i snitt 19 procent bättre på is och 14 procent bättre på snö sett till uppmätt bromssträcka. Dubbdäcken har inte haft samma utveckling även om de fortfarande har det bästa isgreppet. På is har de förbättrats med 3 procent samtidigt som de har blivit sämre på vått underlag, med hela 12 procent.

– Vi ser i vår jämförelse att de nordiska dubbfria däcken har utvecklats så mycket de senaste fem åren att de är ett utmärkt val i södra och mellersta Sverige. Dock så har dubbdäcken fortfarande tio procent bättre isgrepp i snitt vilket gör att de är bättre att välja i norra Sverige där det ofta finns hårt packad snö och is, säger Anders Ydenius, forskare på Folksam, i en kommentar.

Förbättringen gäller även budgetdäcken som har blivit betydligt bättre framför allt på snö. Jämförelsen visa samtidigt att det kan vara stora skillnader mellan de bästa och sämsta däcken i alla däckklasser. De nya dubbdäckens bromssträcka från 50 km/timmen till fullt stopp varierar från 38,5 meter för det bästa däcket till 74 meter på is för det sämsta, och mellan 20 till 30 meter på snö. För dubbfria däck varierar bromssträckan mellan 40 till 68 meter på is och 20 till 28 meter på snö.

– Vi ser att budgetdäcken blir allt bättre, men utifrån vårt engagemang för kunderna är vårt råd att generellt sett undvika budgetdäck och istället välja ett mellan- eller premiumdäck för isgreppets skull, säger Anders Ydenius.

5 november, 2018
Gunnar Loxdal