Alecta höjer pensionerna med 2,32 procent nästa år

Alecta meddelar i dag att bolagets styrelse har beslutat höja de förmånsbestämda pensionerna med 2,32 procent under nästa år, motsvarande inflationen det senaste året. 

Beslutet gäller både pensioner under utbetalning och intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut. Höjningen motsvarar cirka 11 miljarder kronor och berör de omkring 1,6 miljoner kunder som omfattas av  ITP 2.

Styrelsen har även beslutat att fortsätta premiereduktionen med 65 procent för sjuk- och premiebefrielseförsäkring, och med 75 procent för familjeskydd. Premiereduktionen motsvarar drygt 4 miljarder kronor. Samtidigt sänks premien för tjänstegrupplivförsäkring från 29 till 26 kronor per månad och anställd.

Alecta har sedan 2011 successivt höjt premierna för ITP 2. Den senaste premiehöjningen skedde i mars 2017, och gäller vid nyteckning och förmånsökningar. Till följd av den starka finansiella ställningen vid utgången av tredje kvartalet har styrelsen också, i enlighet med Alectas konsolideringspolicy, fattat beslut om att införa en premiereduktion med 10 procent i förhållande till den tidigare premienivå.

– I praktiken betalar de flesta företagskunder premier som huvudsakligen baseras på de lägre premienivåer som gällde före mars 2017. Det är alltså en mindre del av beståndet som i realiteten berörs av premiereduktionen. Vår bedömning är att premien för ett genomsnittligt kundföretag kommer minska med cirka 2 procent till följd av premiereduktionen, säger Fredrik Palm, chef för Alectas produktavdelning, i en kommentar.

Här finns mer fakta om Alectas ITP 2-premier

6 november, 2018
Gunnar Loxdal