Utskottet kräver snabbare lagändring om garantipension i utlandet

Redan den 1 december bör den nya lagen om garantipension för utlandsboende träda i kraft. Det menar riksdagens socialförsäkringsutskott i sitt betänkande.  

I december förra året föll en dom i EU-domstolen som berörde garantipension för personer bosatta i utlandet: Mål nr C-189/16 Boguslawa Zaniewicz-Dybeck mot Pen­sionsmyndigheten.

Domen innebar sammanfattningsvis att garantipensionen ur EU-synvinkel ska betraktas som en så kallad minimiförmån. Det innebar i sin tur att det saknas stöd i lagen för att fortsätta betala ut garantipension när någon flyttar från Sverige till ett annat land inom EES, eller i Schweiz. Den typen av minimiförmåner gäller nämligen bara för personer inom landet.

För att inte personer som flyttar från Sverige till andra länder inom EES, eller till Schweiz, ska drabbas av att pensionen upphör att betalas ut efter flytten har regeringen föreslagit två åtgärder. Dels vill man att en utredning grundligt ska gå igenom konsekvenserna av EU-domen. Dels vill regeringen att det stiftas en tillfällig lag som gäller från den 1 januari, som säkerställer att garantipension kan fortsätta betalas ut till ett annat land.

En proposition om den tillfälliga lagen lades fram i juni, och nu har riksdagens socialförsäkringsutskott behandlat lagförslaget.

Utskottet har inte några invändningar i sak mot lagförslaget. Däremot tycker man att det vore bra om lagen börjar gälla så snart som möjligt, istället för att ikraftträdandet ska dröja till årsskiftet. Därför föreslår nu utskottet att lagen träder i kraft redan den 1 december.

Så här formuleras det i utskottsbetänkandet:

– Utskottet anser att det är angeläget att snabbt få ett rättsligt stöd på plats som gör det möjligt att även i fortsättningen betala ut garantipension i de nu aktuella situationerna, för att därigenom undvika negativa ekonomiska konse­kvenser för den enskilde. Lagändringarna bör därför träda i kraft så snart som möjligt. Utskottet föreslår således att riksdagen bör anta regeringens lagförslag av de skäl som framförs i propositionen men att ikraftträdandet av lagändringarna ska tidigareläggas till den 1 december 2018.

Här kan du ta del av socialförsäkringsutskottets betänkande.

6 november, 2018
Gunnar Loxdal