Länsförsäkringar: Så tufft är det att vara barn till en ensam mamma

Det kan vara tufft att vara barn till en ensamstående mamma. En undersökning från Länsförsäkringar bland föräldrar visar att nästan dubbelt så många män som kvinnor tjänar över 30 000 kronor i månaden.

Cirka 230 000 barn i Sverige bor med ensamstående förälder, antingen sin mamma eller sin pappa. Vanligast är att bo hos sin mamma, visar statistik från SCB. 47 procent av barnen med separerade föräldrar bor hos mamma hela tiden, medan 28 procent bor växelvis.

Enligt SCB är det betydligt vanligare att ensamstående mammor bor i hyresrätt än att ensamstående pappor gör det. SCB:s siffror visar också att ensamstående kvinnor med barn har cirka 33 procent lägre disponibel inkomst än sammanboende med barn. Ensamstående män med barn har cirka 15 procent lägre disponibel inkomst än sammanboende med barn.

En undersökning från Novus på uppdrag av Länsförsäkringar bland 2 500 föräldrar med barn under 18 år visar bland annat att nästan dubbelt så många män – 40  procent – som kvinnor – 22 procent – tjänar över 30 000 kronor.  i månaden och 13 procent av kvinnorna tjänar under 20 000 kronor i månaden.

– Att leva under knappa ekonomiska omständigheter är tufft för både förälder och barn, och ensamstående kvinnor tillhör de med allra minst marginal. Många är säkert experter på att få pengarna att räcka till, men det kan gå att skapa ytterligare ekonomisk buffert med några enkla knep. Inte minst för barnens skull är det viktigt att föräldern tar kontroll över ekonomin, barn påverkas av föräldrarnas oro för ekonomin och den osäkerhet som det innebär att leva utan marginaler, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Länsförsäkringar råder till att försöka spara ihop till en buffert så att det finns en liten marginal för att skapa lite mer andrum i ekonomin.

– Att ha barn är dyrt och ofta uppstår oplanerade utgifter som kan vara svårt att tacka nej till. En stående överföring som dras från lönen i början av månaden kan vara ett sätt att se till att sparandet blir av, säger Emma Persson.

8 november, 2018
Gunnar Loxdal