SPP i topp i Max Matthiessens undersökning om hållbarhet

SPP är det enda bolaget som får väl godkänt för både tradförsäkring och fondförsäkring, när Max Matthiessens för sjätte året i rad undersöker hur hållbar förvaltningen av pensionskapital är hos olika pensionsförvaltare. 

Undersökningen gäller hur väl de största pensionsbolagen inkluderar etik och hållbarhet i sin investeringsverksamhet och sparerbjudande. Utvärderingen omfattar både traditionell försäkring, även kallat sparande med garanti, och fondförsäkring. Motsvarande utvärderingar har genomförts sedan 2013.

Enligt Max Matthiessen är den övergripande trenden positiv. Majoriteten av de undersökta bolagen når upp till en godkänd nivå

– Utvecklingen har varit stark under de sex år som vi har granskat pensionsbolagens arbete. Idag är det inget bolag som inte tar någon hänsyn alls till ansvarsfullt ägande. Vi ser dock att det fortsatt är relativt stora skillnader mellan bolagen, särskilt när vi gräver djupare i vad de faktiskt investerar i, säger Kaj Elfgren, Analysansvarig Liv & Pension på Max Matthiessen, i en presskommentar.

Inom traditionell försäkring toppar AMF, Alecta, Folksam, KPA och SPP listan som de mest hållbara alternativen. Det som skiljer ut de väl godkända bolagen är enligt Max Matthiessen att de väljer in innehav med starkare fokus på ansvarsfulla investeringar i fler delar av portföljen. Handelsbanken Liv, SEB Pension & Försäkring och Nordea Liv & Pension får godkänt betyg inom tradförsäkring. För Nordea är detta första gången, och betygshöjningen beror på ett förstärkt arbete när det gäller aktieportföljen.

Inom fondförsäkring är SPP det enda bolaget som kvalificerar sig till ett väl godkänt betyg inom samtliga kategorier. Folksam Liv, Handelsbanken Liv, Länsförsäkring Liv, Skandia, Danica Pension, SEB Pension & Försäkring, Movestic och Nordea Liv & Pension får godkänt betyg inom fondförsäkring.  Även här har Nordea höjt sitt betyg i förhållande till förra året. För fondförsäkring betygsätts bolagens fondutbud, möjligheten för pensionsspararna att skapa en balanserad portfölj och utifrån vilka kriterier pensionsbolagen upphandlar fonder. Även guidning och information på bolagens hemsidor och fondtorg vägs in.

Så här kommenterar SPP:s hållbarhetsansvariga Johanna Landberg undersökningen från Max Matthiessen:

– Trots att Sverige är fullt av företag och ledare som gör ett fantastiskt hållbarhetsarbete så missar majoriteten möjligheten att placera pensionskapitalet hållbart. Delvis för att det fortfarande är en blind fläck, och för att det helt enkelt verkar krångligt. Därför jobbar vi med att göra det ännu enklare att spara hållbart.

Hon menar också att SPP:s styrka ligger i att bolaget inte jobbar med enskilda nischfonder, utan integrerar hållbarhet i hela produktsortimentet.

– Vi har ingen ”ekohylla” som kunderna måste leta sig fram till. Istället jobbar vi med det breda kapitalet. För dig som kund gör det att du kan känna dig trygg med att dina investeringar riktas mot en hållbar omställning oavsett val av sparprodukt. Det blir helt enkelt lättare att välja rätt.

Här hittar du hela rapporten från Max Matthiessen.

8 november, 2018
Gunnar Loxdal

Combined ratio för Protector i Sverige steg till 102,7 procent

1 timme Läs mer
Pensionsmyndigheten: Pensionerna räknas upp 0,8 % nästa år
3 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Humlegårdens resultat sjönk till 384 miljoner kr
3 timmar Läs mer

Eiopa: Corona-krisen gör att bolagen bör se över sina produkter

20 timmar Läs mer
Hovrätten sade nej till Allra — processen om skadestånd går vidare
20 timmar Läs mer
"Den svenska tolkningen av rättvisa, alla jävlar ska ha det lika illa."
Movestics Stefan Klohammar uttrycker på sin blogg sin frustration över de pågående förändringarna av premiepensionssystemet
Länsförsäkringar: Tilliten ökar — men varierar stort över landet
20 timmar Läs mer
Jacob Schlawitz lämnar Aon — Allan Karlsen och Erik Skoog blir tf
1 dag Läs mer
Modernas combined ratio sjönk till 82,4 procent under andra kvartalet
1 dag Läs mer
Charlotte Rydin går från Alecta – blir chefsjurist på Swedbank
1 dag Läs mer
Söderberg & Partners handlar upp tågförsäkring åt länstrafikbolag
1 dag Läs mer
Rekordmånga fällningar hittills i år av Swedsecs disciplinnämnd
1 dag Läs mer