FOLO firar 20 år med nya krav på hållbarhet

20-årsjubilerande Folksam LO Pension har beslutat att ställa upp nya tuffare hållbarhetskrav på de fonder som är valbara. Målet är att samtliga fonder ska uppfylla kravet vid årsskiftet.  

I år firar Folksam LO Pension 20 år. Bolaget ägs gemensamt av Folksam Liv och LO med LO-förbunden via LO:s fondhandelsbolag.

När bolaget bildades var idén att erbjuda ett bra alternativ för anställda på SAF-LO-området. I dag har omkring en halv miljon människor valt att pensionsspara i bolagets fondförsäkring. Tillgångarna överstiger 100 miljarder kronor.

— Vi har haft en fin utveckling under de här 20 åren och under årets tredje kvartal passerade vi 100 miljarder i placeringstillgångar. De senaste åren har kundnöjdheten ökat stadigt och vi ser att allt fler väljer Folksam LO Pension, säger VD Mia Liblik i en kommentar.

Bolaget har fattat beslut om att lyfta hållbarhetsarbetet med nya tuffare krav. Avsikten är att alla fonder ska leva upp till dessa krav vid årsskiftet. När arbetet inleddes uppfyllde bara 4 av 30 fonder de nya hållbarhetskriterierna.

— Det viktigaste är att vi har en löpande dialog och det kommer vi att fortsätta ha, om hur man påverkar styrelser och sammansättningen av valberedningar. Vi kan påverka genom att vi är en stor aktör och ha en dialog med fondbolagen vi valt ut, säger Mia Liblik.

14 november, 2018
Gunnar Loxdal