Häktad i Allrahärvan fejkar identiteter och stoppar artiklar

• En av de fejkade artiklarna om Allraprofilen Evran Mersin – av allt att döma avsedd att rädda hans rykte på Internet. 

Småspararguiden berättar i dag den märkliga historien om hur Evran Mersin – häktad i sin frånvaro i Allra-härvan – har försökt bättra på sitt rykte genom en rad falska publiceringar på Internet. Av allt att döma har han anlitat ett företag som har skapat helt nya mer positiva identiteter på Internet, samtidigt som han också har sett till att blockera oönskad publicitet om hans inblandning i Allras svindlande affärer. 

Genom de fejkade identiteterna framställer sig Evran Mersin bland annat som frangångsrik modebloggare, känd författare och filantrop. Tanken tycks vara att den som söker på hans namn på Google ska få en positiv bild av honom som person, istället för att läsa om hans inblandning i Allras affärer.

Parallellt med detta har Evran Mersin – förmodligen via ett konsultföretag – sett till att Googles sökfunktion inte längre länkar till  artiklar  som berättar om hur åklagare utreder hans inblandning i Allra-affärerna. Detta har skett bland annat genom att det har skapats fejkartiklar med datum tidigare än de riktiga artiklarna. Konsultföretaget har därefter fått Google att plocka bort länkarna till de verkliga artiklarna, med argumentet att de är plagiat som utgör intrång i upphovsrätten.

Bland de tidningar som har drabbats av detta finns Sak & Liv. Andra drabbade är Expressen, Fokus, Omni, Pensionsnyheterna, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Här kan du läsa artikeln i Småspararguiden om Evran Mersin märkliga maskerad på Internet. 

14 november, 2018
Gunnar Loxdal