Nytt avtal: Kommunanställda slipper drabbas av bruttosamordningen

Kommunalanställda födda 1954 och senare kommer inte att få sin tjänstepension samordnad med den allmänna pensionen, bortsett från det första året som pensionär. Det framgår av en ny överenskommelse om bruttosamordningen i de äldre pensionsavtalen PA-KL, PAK och LPAK. 

De bruttosamordnade pensionerna har väckt mycket känslor i år.

Pensionsavtal med bruttosamordnade pensioner fanns på det kommunala området fram till 1998. Principen för bruttosamordningen är att den anställde garanteras en viss total pensionsnivå. Den kommunala tjänstepensionen skjuter till de pengar som behövs för att pensionen ska bli den avtalade, inklusive den allmänna pensionen. Samordningen har gällt pensionen för lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp.

I början av året uppmärksammades att många pensionärer som omfattas av bruttopensionsavtalen fick en sänkning av tjänstepensionen, beroende bland annat på att allmän pension och bruttopension värdesäkrades på olika sätt. En tillfällig överenskommelse slöts i februari om att ingen skulle få sänkt pension jämfört med 2017.

Den tillfälliga lösningen följdes upp med en ny överenskommelse i juni för alla som är födda 1937 och tidigare, och för dem som är födda mellan 1938 och 1953. Det var i dessa grupper som många drabbades av en sänkt pension i början av 2018. Överenskommelsen från i juni innebar bland annat att från januari 2019 kan tjänstepension enligt bruttopensionsavtal inte sänkas. Ökningar av den allmänna pensionen leder därmed inte till sänkt tjänstepension.

Nu har parterna på det kommunala området även kommit överens om nya regler för den grupp anställda som är födda 1954 och senare. Denna grupp omfattas fullt ut av det nya allmänna pensionssystemet. Denna grupp drabbas delvis på samma sätt som de andra äldre grupperna. Det problem som skapade upprördhet tidigare i år var att ju högre den allmänna pensionen blir, desto mindre blir det kvar av tjänstepensionen. Ett annat problem är förknippat med sjukskrivning. Ju längre tid som går från insjuknandet, desto längre bak i tiden ligger löneunderlaget som bruttopensionen beräknas. Den allmänna pensionen däremot beräknas på färskare underlag.

Parterna som har undertecknat det nya avtalet är Sveriges Kommuner och Landsting, Sobona och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation samt de fackliga organisationerna inom kommun- och landstingssektorn.

Överenskommelsen för födda 1954 och senare innebär bland annat att …

… pensionen beräknas och fastställs utifrån PA-KL eller PAK/LPAK i samband med pensionsavgång.  Därefter släpps samordning med allmän pension helt.

… när pensionen fastställs vid pensionsavgång sker samordning bara med 70 procent av inkomstpensionen. Det ger enligt parterna mer tjänstepension från start.

… värdesäkring sker årligen med inkomstbasbeloppet för att följa inkomstutvecklingen och för att inte riskera en lägre tjänstepension än garantinivån, i år 1 200 kronor.

Här kan du ta del av det nya avtalet för personer födda 1954 och senare. 

14 november, 2018
Gunnar Loxdal