LO överväger krav på höjda premier i tjänstepensionsavtalen

Om inte de politiska partierna kommer överens om hur de allmänna pensionerna ska höjas, kommer LO att ställa krav på att pensionerna höjs via förhandlingar med arbetsgivarna. Det framgår av en intervju i Dagens Nyheter i dag med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. 

I intervjun riktar Karl-Petter Thorwaldsson kritik mot att regeringsbildningar går trögt. Han pekar också på att arbetet i pensionsgruppen för att höja pensionsnivåerna tycks ha avstannat. I artikeln nämns att Socialdemokraterna i årets valrörelse utlovade successivt höjda pensioner, så att nivån blir 70 procent av lönen.

Blir det ingen politisk lösning som gäller höjda pensioner så kommer LO i nästa avtalsrörelse att ställa krav på arbetsgivarna om höjda pensionsnivåer, säger Karl-Petter Thorwaldsson i intervjun. En slutsats man kan dra är att det i så fall handlar om krav på höjda pensionspremier i Avtalspension SAF-LO för privatanställda LO-medlemmar och motsvarande krav för pensionsavtalen för anställda i stat och kommun.

— Om de inte löser den här frågan i närtid så kommer vi att tvingas att lösa den via parterna. Om ett år ska vi sätta våra krav för nästa avtalsrörelse så vi får ge dem den tidsfristen att komma upp med något som vi tror på. Annars måste vi ta över huvudansvaret. Det är inget jag vill för jag tycker att det ska vara ett statligt ansvar, säger Karl-Petter Thorwaldsson i DN-intervjun.

Här kan du läsa hela artikeln i Dagens Nyheter.

19 november, 2018
Gunnar Loxdal