If: Stölder ur hantverkares bilar har ökat 40 % på två år

If meddelar i dag att inbrotten i firmabilar ägda av byggare och hantverkare har ökat kraftigt. I Sverige har denna typ av stölder ökat med närmare 40 procent på två år, enligt Ifs skadestatistik. 

Ännu större är ökningen i Danmark där firmabilsstölderna har gått upp nära 60 procent på två år.

En teori är att det handlar om ligor från Centraleuropa som under senare tid har sökt sig till Skandinavien.

— Om inte annat så pekar det geografiska mönstret på det. Problemet är som störst för våra kunder i Danmark och Sverige, samtidigt som vi ser att våra kunder i Norge är helt förskonade. I första hand verkar tjuvarna vara ute efter elverktyg – som borr-, slipmaskiner och motorsågar – som har ett högt värde på andrahandsmarknaden, säger Jonathan Fransson, Produktchef för Fordon och Transport på If företagsförsäkring.

Inbrotten sker ofta nattetid, då tjuvarna spårat bilen under dagen till den plats där den parkerats efter arbetsdagens slut.

— Eftersom det här inte varit ett lika stort problem tidigare har lämpliga riskförebyggande åtgärder tyvärr inte alltid varit på plats. Det har gjort det alldeles för lätt för tjuvarna – i Sverige har vi till och med sett enskilda kunder drabbas flera gånger. Men med större kunskap om problemen hoppas vi kunna vända denna trend.

20 november, 2018
Gunnar Loxdal