Sjunde AP-fonden överväger att stämma Google

Sjunde AP-fonden undersöker just nu möjligheten att stämma Googles moderbolag Alphabet, skriver Di Digital. Bakgrunden är rapporter om interna problem med sexuella trakasserier. Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning, uttalar sig så här för Di Digital:

— Vi har gett i uppdrag till vår amerikanska advokatbyrå att titta på Alphabet mot bakgrund av de senaste avslöjandena om att de eventuellt haft interna problem med sexuella trakasserier. Om Alphabet har gjort något som skadar oss som långsiktiga ägare, skulle det kunna vara grund för en stämningsansökan. Vi ser det som tillräckligt sannolikt för att det ska vara värt att utreda.

Det finns dock inget beslut om att verkligen gå vidare och göra en stämningsansökan. Utredningen befinner sig med andra ord fortfarande i ett tidigt skede.

Det har den senaste tiden avslöjats att Google har betalat stora pengar till tidigare anställda manliga chefer som pekats ut som ansvariga för de sexuella trakasserierna — något som har väckt starka reaktioner bland de anställda över hela världen. Enligt uppgift har Google de senaste två åren sparkat 48 anställda efter anklagelser om oönskade sexuella närmanden och trakasserier.

Sjunde AP-fonden äger i dag aktier i Alphabet till ett värde av cirka 5,6 miljarder kronor.

Det har tidigare talats om att Sjunde AP-fonden kunde överväga att stämma Facebook, där man också äger aktier för miljardbelopp. Men något sådant står inte på agendan för närvarande, enligt Dagens Industri — även om Sjunde AP-fonden ser problem även i detta bolag inte minst när det gäller diskussionen om falska nyheter och hatpropaganda.

Här hittar du artikeln på Di Digital om Sjunde AP-fondens överväganden. 

21 november, 2018
Gunnar Loxdal

Här är Konsumentverkets kritik mot försäkringsförmedlare och bolag

17 timmar Läs mer
Nu har Swedbank Försäkring över 200 Mdr kr i förvaltat kapital
1 dag Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Pensionsmyndigheten handlar upp marknadsundersökningar
17 timmar Läs mer

8,5 % avkastning första halvåret i Alectas förmånsbestämda portfölj

22 timmar Läs mer
Länsförsäkringar varnar för sadelliga på stöldturné
17 timmar Läs mer
"Eh, så att försäkra min sons EU-moppe kostar mer än att försäkra min bil och mitt hus????????????? Jag är i fel bransch."
Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, på Twitter. Efter visst letande hittade han en försäkring som var billigare än villaförsäkringen men inte billigare än bilförsäkringen.
Handelsbanken Livs förvaltade kapital steg till rekordnivån 163 Mdr
22 timmar Läs mer
Karlstad missade pensionskostnad — får skattetillägg på 0,7 Mkr
1 dag Läs mer
HDI Global Specialty ny försäkringsgivare för Brims fullgörandeförsäkring
1 dag Läs mer
If: Folk gör fel när de insjuknar utomlands
1 dag Läs mer
7,4 % avkastning första halvåret för SEB:s tjänstepensionskunder
1 dag Läs mer
Nu är 145 fonder klara enligt det nya premiepensionsavtalet
2 dagar Läs mer