Allt fler väljer vegetariskt i Folksams personalmatsal

• Kökschefen Douglas Sundgren i samspråk med Inga-Lill Gerdin, restaurangchef på Tullgården.

När Folksams personalrestaurang började mäta klimatavtrycket på maten och kommunicera det till besökarna valde allt fler gäster bort rätter med högt klimatavtryck, berättar Folksam.

Varje dag serveras omkring 1 100 lunchportioner i Folksams personalrestaurang vid Skanstull i Stockholm.

Sedan början av året mäter Folksam de olika rätternas koldioxidutsläpp per portion, och berättar om resultatet för restaurangens besökare. Mätningen har gett effekt och numera väljer gästerna i större utsträckning vegetariska rätter, vilket ger lägre klimatpåverkan än kött- och fiskrätter. Antalet besökare som väljer vegetariskt har ökat med 30 procent sedan Folksam började med koldioxidberäkningarna.

— Det är också fler som äter fisk än tidigare. Gästerna verkar också i allt större grad välja bort mat med stor klimatpåverkan, som nötkött, säger Inga-Lill Gerdin, restaurangchef på Tullgården.

Folksams mål är att rätterna inte ska överstiga ett kilo koldioxid per rätt.

Nyligen togs också beslut om att slopa salladsassietterna, vilket har gett resultat i form av minskade kostnader och mindre matsvinn med ungefär 15 kilo per dag. Dessutom minskar disken med 1 000 tallrikar extra per dag.

Folksam har som övergripande mål att till 2030 inte ha några direkta koldioxidutsläpp från den egna verksamheten. Ett delmål att minska med 40 procent till 2020, vilket man redan har uppnått med råge.

23 november, 2018
Gunnar Loxdal