Riksbanken varnar för försäkringsnöd i klimatkrisens spår

Det finns en risk att de pågående klimatförändringarna leder till att försäkringsbolag slutar erbjuda vissa försäkringar. Detta kan i sin tur påverka företag och hushåll negativt, konstaterar Riksbanken i sin rapport Finansiell Stabilitet.

Riksbanken har presenterat sin höstrapport om den finansiella stabiliteten i Sverige. I rapporten finns ett särskilt avsnitt om klimatrelaterade risker och finansiell stabilitet, där man bland annat pekar på hur klimatförändringarna påverkar försäkringsbranschen.

En av konsekvenserna av klimatförändringarna är risken för att försäkringsbolag och banker drabbas av höga skadekostnader i form av exempel torka, översvämningar, orkaner, värmeböljor och skador orsakade av havsnivåhöjningar och förändringar av ekosystem.

En annan risk för samhället är att försäkringsbolagen istället slutar att erbjuda vissa försäkringar, eftersom det kan vara svårt att uppskatta riskerna med klimatrelaterade naturkatastrofer. Det kan med andra ord finnas risk för försäkringsnöd för fastigheter med närhet till havsstränder, och andra svårbedömbara risker.

Om klimatkrisen leder till beslut om att fossila naturresurser som kol och olja inte längre ska utvinnas, kan det orsaka konkurser hos de företag som äger dessa tillgångar — och leda till negativa konsekvenser för banker som står för lån till dessa företag.

Riskbanken nämner att det på internationell finns initiativ som syftar till att främja ett hållbart finansiellt system, bland annat arbetet i G20/Financial Stability Board som har mynnat ut i rekommendationer för att definiera, mäta och jämföra olika klimatrelaterade risker på ett enhetligt sätt. Den typen av intiativ kan underlätta för banker, försäkringsbolag och andra finansiella företag att bedöma sina exponeringar mot motparternas klimatrelaterade risker och vidta åtgärder för att hantera dessa.

Här hittar du Riksbankens finansiella stabilitetsrapport. 

23 november, 2018
Gunnar Loxdal