Länsförsäkringar Fonder vill inte sälja Stendörren till EQT

Länsförsäkringar anser att investmentbolaget EQT:s bud på fastighetsbolaget Stendörren är alltför lågt. Eftersom Länsförsäkringar Fondförvaltning i dag kontrollerar över 10 procent av aktierna kan man hindra EQT från att köpa ut hela bolaget. 

Under tisdagen informerade EQT om att man lägger bud på fastighetsbolaget Stendörren. Budet är på 100,25 kronor kontant för varje A- och B-aktie i Stendörren och värderar hela bolaget till 2 823 miljoner kronor. Ägare till mer än 50 procent av rösterna har accepterat budet.

Men alla har inte varit entusiastiska över värderingen av bolaget. Aktiespararna har uttalat sig negativt. Även Länsförsäkringar Fonder har synpunkter, och säger nu att man inte avser att sälja sina aktier. Peter Norhammar, ansvarig förvaltare för Länsförsäkringars Fastighetsfond, uttalar sig så här för tidningen Realtid:

— Vi tycker budet är för lågt och kommer inte sälja våra aktier. Vår uppfattning är att bolagets NAV redan idag ligger en bra bit över budnivån, och att NAV/aktie kommer växa snabbt under överskådlig framtid.

Länsförsäkringar Fondförvaltning har under senare tid köpt ökat sitt ägande i Stendörren till motsvarande 10,01 procent av kapitalet. Därmed kommer EQT inte att kunna få kontroll över hela bolaget.

28 november, 2018
Gunnar Loxdal