If: Försäkringbedrägerier med privatleasade bilar ökar kraftigt

If rapporterar att man under det senaste året har upptäckt en rad försök till försäkringsbedrägerier med privatleasade bilar. Allra störst är problemet i Malmöregionen. If kommer nu att särskilt granska alla anmälningar om uppbrunna och stulna leasingbilar för att försöka stoppa bedrägeriförsöken. 

Att leasa en bil privat i stället för att köpa den har blivit populärt de senaste åren. En fast månadsavgift inkluderar sådant som service och försäkring.

Men leasingavtalen innehåller också ofta vissa begränsningar. Bland annat finns en maxkörsträcka per år. Överskrids gränsen får man betala en extraavgift.

Det är här försäkringsbedrägerierna kommer in. Personer som använder bilen mer än tillåtet väljer ibland att hellre elda upp bilen, eller att anmäla den som stulen, än att betala extraavgiften. If har noterat ett mönster där personer med stora skulder till billeasingföretaget får bilen uppbrunnen eller stulen i slutet av avtalsperioden.

— Sammantaget kan det komma upp i rätt stora belopp. I de fall vi utrett har flera haft över 50 000 kronor i skuld hos leasingbolaget. För de här personerna låter någon tusenlapp i självrisk bättre än att betala det man är skyldig. Vi misstänker helt enkelt att de själva tänt eld på bilarna, alternativt fått dem att försvinna, för att slippa betala skulden till leasingbolaget, säger Anders Lindstrand, utredningschef hos If, i en presskommentar.

Problemet tycks vara som störst runt Malmöregionen. En svårighet är att bedrägerierna många gånger verkar vara organiserade.

— I många fall ser vi att målvakter står som leasinginnehavare, men att det är andra personer som brukar den – ibland till kriminella ändamål, inflikar Anders Lindstrand.

29 november, 2018
Gunnar Loxdal