Atomico: Nordiska pensionsfonder bäst i Europa på techinvesteringar

Nordiska pensionsförvaltare ligger längre fram än sina europeiska motsvarigheter när det gäller investeringar i onoterade bolag, bland annat innovativa techföretag. Det visar Atomicos årliga rapport enligt ett referat från Di Digital.

Atomicos senaste rapport släpps i samband med det finländska techeventet Slush. Enligt rapporten investerar nordiska pensionsförvaltare betydligt mer i onoterade företag än motsvarande pensionsfonder i övriga Europa.

Cirka 16 procent av investeringarna i de nordiska riskkapitalbolagens fonder utgörs av kapital från pensionsförvaltare. Det kan jämföras med genomsnittet i Europa på 2,2 procent, enligt rapporten.

— Som inom flera andra områden så ligger Norden i framkant när det gäller att frigöra kapital för framtida tillväxtindustrier och det är Sveriges pensionsfonder som ligger längst fram, säger Atomicos partner och författare av rapporten, Tom Wehmeier, enligt Di Digital.

Längst fram bland de nordiska pensionsförvaltare, ligger de svenska pensionsfonderna. De svenska AP-fonderna har exempelvis investerat i riskkapitalfonder från Atomico, Northzone, Creandum och EQT Ventures. Visserligen har AP-fonderna, med sammanlagt 1 300 miljarder kronor i tillgångar, tidigare haft restriktioner gällande investeringar i techfonder. Men gränsen höjs nu från investeringar på maximalt 5 procent av kapitalet i onoterade tillgångar, till 40 procent.

Atomico är ett svenskt investmentbolag med fokus på investeringar i innovativa techbolag. Grundare och VD är serieentreprenören Niklas Zennström, mest känd som skaparen av Skype.

Här hittar du rapporten från Atomico. 

4 december, 2018
Gunnar Loxdal