If: Fyra av tio som tappar bort bilen tror den är stulen

December och julrusch. Det är den tid på året då många bilägare tappar bort sin bil på parkeringsplatser — och tror att den har blivit stulen. Det visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If.

Av de personer i Ifs undersökning som sade sig någon gång ha tappat bort sin bil uppgav fler fyra av tio — 41 procent — att de för en stund trott att den blivit stulen, trots att den i själva verket bara var borttappad på parkeringsplatsen.

För 5 procent av de tillfrågade som tappat bort bilen, har det någon gång gått så långt att de hunnit göra en stöldanmälan hos försäkringsbolaget.

— Tidigare år har vi kunnat se en ökning av den här typen av fall just i december. När det är extra aktiviteter som ska hinnas med är det lätt hänt, säger Caroline Starck, informationschef på If, i en kommentar.

— Ofta handlar det om en julklappsstressad förälder i en storstad som förirrat sig på en parkering i ett köpcentrum. Men det kan också handla om någon som exempelvis skjutsat sitt barn till skolans luciafirande för att sedan ta bussen direkt till jobbet och glömt bort bilen någonstans på vägen. Eller någon som tagit bilen till en familjesammankomst eller julfest och taxi hem. Vi har fått höra många historier. Men som tur är kommer ju de flesta bilar tillrätta, förr eller senare.

Undersökningen har genomförts av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 10 oktober–22 oktober 2018 har sammanlagt 3 518 intervjuer gjorts via internet med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

5 december, 2018
Gunnar Loxdal