Skandia: Riv upp straffskatten nu på sjukvårdsförsäkringar!

Det finns en möjlighet att de kommande veckorna riva upp straffbeskattningen på sjukvårdsförsäkringar, som försvårar för de arbetsgivare som väljer att ta hälsoansvar. Det skriver Skandias hälsostrateg Kristina Hagström i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle.

Kristina Hagström skriver i sin artikel att i väntan på en ny regering kan Moderaterna med en reservation i riksdagen — tillsammans med de andra riksdagspartierna som lovat att riva upp skatten — se till att skrota skatten på sjukvårdsförsäkringar. På så vis kan man sända en viktig principiell signal till alla arbetsgivare i Sverige som tar hälsoansvar, menar Kristina Hagström.

I debattartikeln pekar hon också på att Skandia räknat ut att samhällsförlusten för sjukskrivningar uppgår till hela 62 miljarder kronor. En ökande andel sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Skandias rapport visar att nästan varannan sjukskrivning i Sverige numera beror på någon form av psykisk ohälsa. Andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa har på sju år ökat från 28 procent till 45 procent.

Kristina Hagström framhåller att införandet av sjukvårdsförsäkringar genom åren har hjälpt arbetsgivare att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar. Drygt en halv miljon svenskar från alla inkomstgrupper får i dag en sådan försäkring betald av sin arbetsgivare.

— Korttidsfrånvaron har minskat med 25 procent för den som har en sjukvårdsförsäkring, skriver Kristina Hagström i debattartikeln.

Men den nya förmånsbeskattningen på dessa försäkringar, som innebär att en genomsnittlig medarbetare får sin skatt höjd med nästan 1 000 kronor per år, riskerar att bromsa denna utveckling, menar hon.

— Med en enkel reservation tillsammans med de andra riksdagspartierna som lovat att riva upp skatten kan regeringen Löfvens tankevurpa vara ett minne blott. Skatten på sjukvårdsförsäkringar bör skrotas, heter det i slutklämmen i artikeln.

Dagens Samhälle ges ut av SKL och riktar sig till beslutsfattare med koppling till kommuner och landsting.

Här kan du ta del av artikeln i Dagens Samhälle. 

5 december, 2018
Gunnar Loxdal

Christer Ragnar vann i domstol om skatt på uttag ur k-försäkring

11 timmar Läs mer
Johannes Ekström utsedd till ny CFO för mySafety Group
18 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
10,3 procents avkastning i Tredje AP-fonden första halvåret
10 timmar Läs mer

Nytt verktyg från SEB ska lyfta fram ojämlikheten i pensionerna

16 timmar Läs mer
Itello förvärvade norska konsult- och aktuariebolaget Eikos AS
13 timmar Läs mer
"Försäkringsbranschen är en ekonomisk gigant, men trots det sätter den inget påtagligt avtryck vare sig i Antikrundan, i människors karriärdrömmar eller i det offentliga samtalet."
Håkan Svärdman resonerar i Dagens Arena om varför få människor engagerar sig i sin försäkring.
Greater Than ökade omsättningen med 19 procent andra kvartalet
13 timmar Läs mer
Afa: Lärarna blir sjukskrivna när terminen startar
17 timmar Läs mer
100 euro i rabatt för Sak & Livs läsare på årets stora europeiska event om skadehantering!
19 timmar Läs mer
Alm Brand uppjusterar helårsprognosen efter resultatet första halvåret
1 dag Läs mer
Alexander Santrisi går till Säkra Stockholm Nowa AB
1 dag Läs mer
Domstol tvingar Växjö kommun att göra om förmedlarupphandling
1 dag Läs mer