Allra Sverige AB gick med 158 Mkr i förlust under år 2017

Under förra året blev resultatet i Allra Sverige AB en förlust på 158 miljoner kronor. Det framgår av årsredovisningen som lämnades in den 30 november till Bolagsverket. 

Allra Sverige AB är moderbolag i en koncern som omfattar även de helägda dotterbolagen Allra Pension AB, Allra Finans AB, Allra Försäkring AB, Allra Asset Management S.A. och Allra Capital Markets Ltd.

Moderbolaget ökade under 2017 omsättningen till 33,1 miljoner kronor, jämfört med 32,9 miljoner kronor under 2016. Resultatet däremot backade rejält. Resultat efter finansiella poster uppgick till en förlust på —158,8 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 57,3 miljoner kronor 2016.

På koncernnivå sjönk omsättningen med 46 procent — nästan en halvering — till 381,5 (711,8) miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster i koncernen uppgick till —101,5 (91,9) miljoner kronor.

Förlusterna beror bland annat på nedskrivningar av värdet på aktier i dotterbolag med 123,0 miljoner kronor.

I årsredovisningen beskrivs bakgrunden till nedgången i verksamheten — väl känd av alla som har följt med nyhetsrapporteringen de senaste åren — med bland annat olika tvister med Pensionsmyndigheten och revisorsfirman Deloitte och brottsmisstankar mot företrädare för företaget.

— Vid ingången av 2017 var arbetade Allrakoncernen och dess rådgivare vidare med förberedelser för planerad börsintroduktion. Förberedelserna var i det närmaste slutförda när en medial granskning inleddes som kom att förändra förutsättningarna för Allrakoncernen och bli inledning på ett turbulent år, heter det i bolagets förvaltningsberättelse.

Den mest livaktiga verksamheten i koncernen återfinns i dag i Allra Försäkring AB som bland annat arbetar med tandvårdsförsäkringar. Allra Finans AB är på väg att fusioneras med Allra Försäkring sedan samarbetspartners sagt upp avtalen, Allra Capital Markets Ltd är under likvidation. Allra Pension har lämnat tillbaka alla sina tillstånd till Finansinspektionen och stora delar av personalen har sagts upp och bolaget har sedan 2017 ingen VD. Nedskrivningar av osäkra fordringar i närstående bolag har under året gjorts med 11 miljoner kronor.

Trots utmaningarna i Allra heter det i årsredovisningen att styrelsen bedömer koncernens ställning som god.

Av årsredovisningen framgår också att ägarförhållande i Allra-koncernen är något oklara eftersom det råder tvist om ägandet till 9,5 procent av aktierna mellan FSF Holding AB och långivare till bolaget. FSF Holding AB är under likvidation. Bolaget hette tidigare hette Allra Intressenter och har företrädare i Allra som största ägare.

Det framgår också av årsredovisningen att bolaget har reserverat ett belopp på 19 miljoner kronor i tillkommande sociala avgifter efter en skatterevision avseende år 2012.

Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av hela årsredovisningen. 

10 december, 2018
Gunnar Loxdal