Claes Carlson: Känner stor entusiasm inför att ta nästa steg

Claes Carlson, VD för Danica Pension i Sverige, känner stor entusiasm inför den nya ägarbilden för bolaget. ”Det är ägare som har förmågan att ta oss vidare till nästa nivå för bolaget”, säger han i en intervju med Sak & Liv.

VD Claes Carlson har varit med ända sedan starten av Danica Sverige för 20 år sedan:

— Det är 20 år av god relation med en bra ägare som nu avslutas. Det känns som en väldigt bra bekräftelse till ägarna att vi har bidragit till att de nu kan få en köpeskilling på 2,6 miljarder kronor. Det är ett kvitto på att vi har gjort något bra under de här åren. Det inte inte så ofta det är möjlig att få en så konkret bild av vilket värde man bygger upp i ett företag, från starten för 20 år sedan till försäljningen i dag. Men det är främst tack vare alla hängivna medarbetare som har varit med och byggt affären.

Det är inte så illa att leverera 130 miljoner kronor per år i ägarvärde i ett bolag som startar från scratch. Och det är väl ett bra kvitto på ditt ledarskap också under de 20 åren. 

— Det känns förstås oerhört bra. Vi kan leverera pengar som de kan satsa i något som ligger närmare kärnaffären för att fortsätta att bygga banken stark i Sverige. Samtidigt fortsätter vi samarbetet med Danske Bank. Det blir ju nästan som att de både behåller kakan och kan äta den när de kan dra nytta av utvecklingen av bolaget även under de nya ägarna.

Avsikten är att Claes Carlson och den övriga ledningen ska vara kvar i bolaget även efter ägarskiftet och arbeta vidare med bolagets tillväxt och utveckling. Affären bedöms inte ha någon påverkan på personalen, alla 60 anställda blir kvar i organisationen efter förvärvet.

— Det blir business som vanligt, jag är supertaggad på att fortsätta att göra det vi gör och att kunna ta nästa steg. Den nya ägarbilden med aktörer som har fokus på vår industri, som gör att vi nu har möjlighet att ta ett rejält kliv i bolagets utveckling. Vi har ju mött dem under säljprocessen och vet att de uppskattar vår affärsmodell och har rätt profil för att ta oss vidare, säger Claes Carlson.

Kan du säga på vilket sätt den nya ägarbilden kan förbättra för bolaget?

— Dels tror jag att vi kan få en bättre möjlighet på den svenska marknaden när vi är mer oberoende från en stor finansaktör på marknaden. Visserligen har vi agerat oberoende hela tiden men nu får vi en friare position. Även om det har varit en fördel de 20 år vi har funnits att ha en stor aktör bakom sig, blir den nya ägarbilden bra för att kunna ta nästa kliv.

Ni kommer väl förmodligen att byta varumärke nu, inom ett—två år och det blir andra förändringar med den nya ägarsituationen. Går det att säga något redan nu om vad som kommer att hända? 

— Det kan nog gå snabbare än så med vårt varumärkesbyte, men det är inget vi har tänkt särskilt mycket på hittills. Det handlar också om hur snabbt vi kan göra förändringar när det gäller systeminformation. Men för min del; the sooner the better.

Året går mot sitt slut. Kan du säga något om hur år 2018 kommer att se ut för bolaget?

— Det har ju offentliggjorts siffror till och med tredje kvartalet. Där framgår att volymer och resultat ökar med 30—40 procent.

Det är en bra tillväxthastighet på en konkurrensutsatt marknad. 

— Ja, och samtidigt innebär det höga krav på oss att vi ska leverera till den nya ägaren. Det är en positiv utmaning — nu ska vi göra den nya ägaren glad också, och det gör vi gärna, säger Claes Carlson.

11 december, 2018
Gunnar Loxdal