Länsförsäkringar anslår 2 Mkr för effektivare revision med AI

Länsförsäkringar har anslagit 2 miljoner kronor för att effektivisera sin revision med hjälp av AI. Det framgår av information från Högskolan i Gävle som nu kommer att genomföra ett tvåårigt forskningsprojektet hos Länsförsäkringar.

Tanken är att frigöra personal som i dag arbetar med tråkiga rutinuppgifter, så att de i stället kan fokusera på bättre revision och hjälpa företaget att bli bättre.

— Vi kommer att utveckla en automatisk revisionsfunktion baserad på artificiell intelligens (AI) och när det gäller det repetitiva och tidskrävande arbetet inom revision kan AI definitivt ta över, säger Jan Svanberg, lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle, i en kommentar till projektet.

En tanke är att datorn ska lära sig att förstå även sådant som revisorn inte kan berätta om, det vill säga den intuitiva kunskapen, och på så vis bygga upp en sorts intuitiv kunskap.

— Förenklat kan man säga att istället för att ge exakta instruktioner till datorn om vad den ska göra, kommer vi att programmera den till att förstå problem och lösa dem på egen hand, säger Jan Svanberg i informationen från Högskolan i Gävle.

Förutom från Högskolan i Gävle finns projektdeltagare från Mitt universitet, West Virginia University, Stockholms universitet och KTH. Av informationen från Högskolan i Gävle framgår inte om det är Länsförsäkringar AB eller Länsförsäkringar Gävleborg som har anslagit pengarna.

Här kan du läsa mer om projektet med AI och revision 

11 december, 2018
Gunnar Loxdal

Eiopa: Corona-krisen gör att bolagen bör se över sina produkter

18 timmar Läs mer
Pensionsmyndigheten: Pensionerna räknas upp 0,8 % nästa år
1 timme Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Humlegårdens resultat sjönk till 384 miljoner kr
1 timme Läs mer

Modernas combined ratio sjönk till 82,4 procent under andra kvartalet

22 timmar Läs mer
Hovrätten sade nej till Allra — processen om skadestånd går vidare
18 timmar Läs mer
"Det blir svårt att finansiera försäkringsskador med premier, när nästan alla försäkringstagare ska ha ut ersättning samtidigt."
Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv, i Svenska Dagbladet om varför skador av pandemier är svåra att försäkra.
Länsförsäkringar: Tilliten ökar — men varierar stort över landet
18 timmar Läs mer
Jacob Schlawitz lämnar Aon — Allan Karlsen och Erik Skoog blir tf
22 timmar Läs mer
Charlotte Rydin går från Alecta – blir chefsjurist på Swedbank
1 dag Läs mer
Söderberg & Partners handlar upp tågförsäkring åt länstrafikbolag
1 dag Läs mer
Rekordmånga fällningar hittills i år av Swedsecs disciplinnämnd
1 dag Läs mer
Alecta rekryterade tre nya nyckelmedarbetare till fastighetsbolaget
1 dag Läs mer