Pensionsmyndigheten handlar upp hållbarhetsanalys av fonder

Hur hållbara är egentligen fonderna på fondtorget för premiepensionen? Nu handlar Pensionsmyndigheten upp en analystjänst för fonderna, med fokus på klimatpåverkan.

Enligt informationen från Pensionsmyndigheter syftar upphandlingen till att tillgodose Pensionsmyndighetens behov av analys samt indikatorer för hållbarhet samt specifikt för koldioxidpåverkan i förvaltningen av de fonder, som nu och framöver finns på premiepensionens fondtorg.

På premiepensionens fondtorg finns drygt 800 fonder från omkring 100 fondförvaltare, med ett totalt förvaltat kapital på drygt 1 150 miljarder kronor.

Nästa år införs ett delvis nytt regelverk för premiepensionens fonder för att öka konsumentskyddet. Myndigheten uppskattar att förändringarna nästa år kommer att leda till att antalet fonder minskar till 500-600 fonder. De nya reglerna innebär även grundläggande krav på hållbarhet i förvaltningen av samtliga fonder på fondtorget och att fondförvaltarna tillhandahåller hållbarhetsinformation om fonderna.

Om drygt två år genomförs nästa steg i förändringarna i premiepensionen, då det skapas ett kvalitetssäkrat upphandlat fondtorg, som väntas innehålla betydligt färre fonder och fondförvaltare än dagens.

Sista datum för att lämna in anbud är den 8 januari.

Här kan du ta del av mer information om upphandlingen. 

11 december, 2018
Gunnar Loxdal