Svensk Försäkring lanserar nytt förslag på försäkringssparande

Svensk Försäkring kommer inom kort att lansera ett utförligt förslag på hur man kan ordna ett långsiktigt försäkringssparande, framgår det av information från organisationen i dag. 

Det kommande förslaget bygger på en modell som kallas för matchning, och som nämns i den senaste OECD-rapporten om subventionerat försäkringssparande; Financial Incentives and Retirement Savings.

Den modell för matchning som tillämpas i Tyskland innebär att staten ger ett bidrag givet att en individ sparar till sin pension. Fördelar som OECD lyfter fram med matchning är att den är lätt att förstå, och dessutom mer intressant för låg- och medelinkomsttagare som inte tjänar lika mycket på rena skattesubventioner som höginkomsttagare gör.

— Det är mycket intressant att ta del av OECD:s positiva syn på matchning! Svensk Försäkring presenterade redan 2016 ett förslag till privat pensionssparande i form av matchning med särskilt fokus på låg- och medelinkomsttagare i rapporten Långsiktigt försäkringssparande 2016. Vi har internt arbetat vidare på det spåret och kommer inom kort att presentera ett mer utförligt förslag, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, i en kommentar.

Här kan du ta del av OECD-rapporten Financial Incentives and Retirement Savings.

11 december, 2018
Gunnar Loxdal