”Pensionsgruppen bör besluta om incitament för pensionssparande”

I en debattartikel i Svenska Dagbladet under onsdagen utgår Folksams VD Jens Henriksson och affärsområdeschefen Anna-Karin Laurell från den OECD-kartläggning som nyligen visade att Sverige har sämst subvention av pensionssparande av alla OECD-länder. Nu kräver man att Pensionsgruppen agerar för att uppmuntra pensionssparandet. 

I debattartikeln påpekas att dagens tonåringar beräknas få cirka 40 procent av sin slutlön i allmän pension, samtidigt som varannan svensk enligt en Sifoundersökning förväntar sig att den totala pensionen ska motsvara 75–80 procent av slutlönen.

— Ett incitament behövs särskilt för mellan- och låginkomsttagare. Enligt Pensionsmyndigheten har de som saknar tjänstepension i dag i snitt cirka 25 procent lägre pension. Avsaknaden av tjänstepension behöver som regel kompenseras genom eget sparande. Särskilt kvinnor skulle gynnas av incitament till privat pensionssparande. Kvinnor får i snitt 5 400 kronor mindre i pension än män, skriver Jens Henriksson och affärsområdeschefen Anna-Karin Laurell i artikeln.

Artikelförfattarna påpekar att Pensionsgruppen har en viktig roll att hjälpa nästa regering med förslag som ger incitament till ökat pensionssparande.

— Under rådande parlamentariska läge behövs parlamentariska överenskommelser om centrala områden som pensionerna. Pensionsgruppen kan redan på sitt möte 13 december lägga till incitament till långsiktigt sparande till pensionen på sin åtgärdslista, heter det i artikeln.

Här kan du ta del av debattartikeln. 

12 december, 2018
Gunnar Loxdal