Catella säljer 51 % av wealth management till Söderberg

Catellas VD Knut Pedersen.

Söderberg & Partners har kommit överens med Catella Bank S.A. om att förvärva 51 procent av bankens verksamhet inom wealth management. Dessutom har parterna ingått ett optionsavtal där Söderberg & Partners har rätt att utöka sitt ägande.

Köpeskillingen för att förvärva 51 procent av aktierna uppgår till cirka 36 miljoner kronor.

Enligt pressinformationen ska affären ingår Catella och Söderberg & Partners samtidigt ett strategiskt partnerskap där Catella fortsätta att skapa alternativa investeringsprodukter för kundsegmentet för hela förmögenhetsrådgivningsbranschen.

Catella beskriver att affären görs upp efter en del i en strategisk översyn av Catella Banks verksamhet, där olika alternativ har utvärderats för den svenska wealth management-verksamheten. Catella har haft som ambition att förändra situationen inom wealth management på grund av vad kan ser som ett omfattande regelverk och en ineffektiv kapitalstruktur.

— Söderberg & Partners är en stark och trovärdig partner och jag ser stora möjligheter i vårt partnerskap. Genom denna transaktion tar Catella ytterligare ett viktigt steg mot en mer effektiv kapitalstruktur och ett mindre omfattande regelverk, säger Knut Pedersen, VD på Catella, i en presskommentar.

Enligt optionsavtalet som tecknats i samband med affären erbjuds Catella erbjuds möjlighet att sälja sin andel i joint venture-bolaget till Söderberg & Partners. Söderberg & Partners får möjlighet att förvärva aktier i joint venture-bolaget år 2024 till ett pris som beräknas utifrån framtida vinstutveckling.

Transaktionen väntas kunna slutföras under första halvåret 2019.

Här kan du ta del av hela pressmeddelandet om affären. 

12 december, 2018
Gunnar Loxdal