S-riksdagsledamöter motionerar om rättssäker trafikförsäkring

Johanna Haraldsson, i Riksdagen för S.

I en riksdagsmotion undertecknad av bland annat den socialdemokratiska riksdagsledamoten Johanna Haraldsson krävs att Riksdagen beslutar om att ta initiativ till — vad motionärerna beskriver som — en mer rättssäker trafikförsäkring.

Enligt motionärerna får dagens trafikförsäkring kritik av skadelidande och anhöriga för att inte vara tillräckligt rättssäker, speciellt vid olyckor med nackskador. Därför vill man nu se förändringar av regelverket för trafikförsäkringen, som föreslagits i anslutning till att Finansinspektionen och Socialstyrelsen sett över hanteringen av trafikskador.

— Nu finns ett bra underlag för regeringen att gå vidare med att fatta välgrundade beslut och lägga förslag till riksdagen för en mer rättssäker trafikförsäkring och bättre vård baserad på aktuell kunskap och forskning, heter det i motionen.

Vid sidan av Johanna Haraldsson står även de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Pyry Niemi och Hillevi Larsson bakom motionen.

Här hittar du den motionen.

Ytterligare en motion från en socialdemokratisk riksdagsledamot handlar om att förändra villkoren för trafikförsäkringen. Det är Adnan Dibrani som vill att riksdagen ska överväga stärkt skydd för trafikskadade vid rättsprocesser. Han pekar på hur dyrt det kan bli att driva en process mot ett försäkringsbolag om man inte är nöjd med bolagets och trafikskadenämndens beslut, och att man tvingas stå för hela rättegångskostnaderna om man förlorar tvisten.

— Bristerna i dagens system torde vara uppenbara och bör ses över så att vi får ett rättssäkert system som inte tvingar eller avskräcker enskilda från att driva process mot exempelvis försäkringsbolag. Att den möjligheten finns är en viktig rättssäkerhetsprincip, skriver Adnan Dibrani i sin motion.

Den motionen hittar du här.

13 december, 2018
Gunnar Loxdal

Christer Ragnar vann i domstol om skatt på uttag ur k-försäkring

10 timmar Läs mer
Johannes Ekström utsedd till ny CFO för mySafety Group
17 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
10,3 procents avkastning i Tredje AP-fonden första halvåret
9 timmar Läs mer

Nytt verktyg från SEB ska lyfta fram ojämlikheten i pensionerna

15 timmar Läs mer
Itello förvärvade norska konsult- och aktuariebolaget Eikos AS
11 timmar Läs mer
"One Hedvig took Sweden into the quarter-finals. Another takes Sweden into the future."
Försäkringsbolaget Hedvig försöker sola sig i glansen av målvaktsinsatsen i Sveriges åttondelsfinal i fotbolls-VM.
Greater Than ökade omsättningen med 19 procent andra kvartalet
12 timmar Läs mer
Afa: Lärarna blir sjukskrivna när terminen startar
16 timmar Läs mer
100 euro i rabatt för Sak & Livs läsare på årets stora europeiska event om skadehantering!
17 timmar Läs mer
Alm Brand uppjusterar helårsprognosen efter resultatet första halvåret
1 dag Läs mer
Alexander Santrisi går till Säkra Stockholm Nowa AB
1 dag Läs mer
Domstol tvingar Växjö kommun att göra om förmedlarupphandling
1 dag Läs mer