Pensionskassornas övergångstid kan förlängas till november 2019

En ny promemoria från Finansdepartementet föreslår att pensionskassornas övergångstid förlängs till november 2019. Övriga understödsföreningen får övergångsperioden förlängd till och med 2020, enligt promemorians förslag.

Dagens understödsföreningar lever på sätt och vis på lånad tid. Redan när nuvarande försäkringsrörelselag infördes, beslutades att de skulle ombildas till försäkringsbolag enligt försäkringsrörelselagen.

Övergångstiden har förlängts flera gånger. Först hette det att befintliga understödsföreningar fick möjlighet att driva sin verksamhet fram till utgången av 2014. Nuvarande förlängning innebär att understödsföreningar kan drivas fram till utgången av juni 2019. Därefter måste de antingen ansöka om tillstånd enligt försäkringsrörelselagen eller träda i likvidation.

I den nya promemorian från Finansdepartementet föreslås nu att övergångsperioden för understödsföreningar som är tjänstepensionskassor ska förlängas ytterligare till utgången av november 2019 och för övriga understödsföreningar till utgången av år 2020. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

De nuvarande övergångstiderna för pensionskassor och understödsföreningar har fått utstå hård kritik bland annat i samband med remissomgången på det nya regelverket för tjänstepensionsbolag.

Här kan du läsa hela promemorian. 

14 december, 2018
Gunnar Loxdal