Pensionsmyndigheten: Låginkomsttagare kan tjäna på pensionsuttag före 65

Personer med en inkomst på 20 000 kronor och lägre kan få en högre livsinkomst om det gör ett tidigt uttag av allmän pension samtidigt som de arbetar vidare till 65 års ålder. Det framgår av en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten konstaterar först och främst att för de allra flesta ger en senarelagd pensionering högre pension. Tumregeln är att den person som väntar ett år med att påbörja sitt uttag av hel inkomstgrundad allmän pension höjer sin månadspension med 6—8 procent.

Men för ett fåtal personer kan det vara lönsamt med ett tidigt uttag av den allmänna pensionen, i kombination med att arbeta vidare till 65, på grund av dagens regler för garantipension och bostadstillägg, visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

Framförallt är det bostadstillägget som gör att ett senare pensionsuttag inte alltid leder till en högre livslång inkomst. Det gäller exempelvis för personer med förvärvsinkomster på mindre ’än 20 000 kronor per månad före skatt. Detta gäller oavsett om personen arbetar vidare efter pensionsuttaget eller inte.

– En lönsam variant för den som kan arbeta vidare skulle därför kunna vara att ta ut pensionen från 61 och arbeta vidare till 65. Men den livslånga inkomsten är beroende av att reglerna för bostadstillägg inte ändras. Det gäller också att rätten till bostadstillägg verkligen infaller den månad man fyller 65 och finns kvar under hela pensionstiden. Därför blir det väldigt svårt att ge vägledning kring tidigt uttag, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Här kan du ladda ned hela rapporten från Pensionsmyndigheten.

14 december, 2018
Gunnar Loxdal