Skandia och Nordea Liv klarade kraven i EU:s stresstest

EU:s tillsynsmyndighet för försäkringsbranschen, Eiopa, har genomfört ett stresstest där 42 europeiska försäkringsgrupper deltog. I testet ingick två försäkringsgrupper från Sverige; Nordea Liv och Skandia. Enligt Finansinspektionen visar testet att de två svenska försäkringsgrupperna är motståndskraftiga och överlag klarar Eiopas krav. 

I stresstestet undersöktes bland annat hur de olika försäkringsbolagen skulle påverkas av tre olika scenarier, bland annat en serie naturkafastrofer och lång period av låga räntor.

Sammantaget konstaterar Eiopa att försäkringsbranschen i Europa har en tillräcklig kapitalisering för att klara av den typen av situationer som beskrivs i stresstestet.

— Överlag bekräftar testet att branschen är känslig för marknadschocker i kombination med specifika chocker för den europeiska försäkringsbranschen. Som helhet är branschen tillräckligt kapitaliserad för att kunna hantera denna typ av chocker, skriver Eiopa i sin kommentar.

Majoriteten av de undersökta bolagen har inte velat offentliggöra resultaten, endast fyra bolag medgav publicering av stresstestet. Varken Nordea eller Skandia har medgett offentliggörande av stresstestet. Där skiljer sig de två svenska koncernerna från danska PFA och Danica Pension som också ingick i testet.

Här hittar du mer information om Eiopas stresstest.

17 december, 2018
Gunnar Loxdal