FI: Vi har inte manipulerat några dokument

Finansinspektionen skriver i dag i ett pressmeddelande att påståenden om att man skulle ha manipulerat allmänna handlingar som har koppling till penningtvätt inte stämmer. 

FI har fått kritik från Svenska Dagbladet när det gäller undersökningar av några bankers hantering av penningtvättsregler. Finansinspektionens styrelse har i dag informerats om ärendet vid ett extrainsatt styrelsemöte.

— Vi är nöjda med den information vi har fått och den rättsutredning som har gjorts. Styrelsen uttryckte vidare sitt fulla förtroende för ledningens hantering, säger Sven-Erik Österberg, ordförande i FI:s styrelse, i en kommentar.

— Vi välkomnar också den granskning som JO har initierat mot bakgrund av uppgifter i media, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i sin kommentar.

Enligt Finansinspektionen är det korrekt att det finns skillnader mellan de färdigställda handlingar som Svenska Dagbladet begärt fram, och de interna utkast i ärendet som tagits fram:

— Det finns skillnader mellan de färdigställda utvärderingarna och de interna utkasten. Men bara de förstnämnda är allmänna handlingar. Utkasten är just utkast. Följaktligen har inga allmänna handlingar manipulerats. FI:s handläggning har därför skötts på ett korrekt sätt, heter det i kommentaren från Finansinspektionen.

Här kan du ta del av FI:s rättsliga utredning i ärendet.

 

18 december, 2018
Gunnar Loxdal