Skattetillägg på 4 Mkr för Moderna efter missade pensionskostnader

Skatteverket har beslutat om ett skattetillägg på 4,2 miljoner kronor för Moderna Försäkringar. Bakgrunden är att bolaget tidigare missat att deklarera pensionskostnader på 43,5 miljoner kronor. 

 

Bakgrunden till skattetillägget är att bolaget i sin inkomstdeklaration först uppgett att man haft 0 kronor i pensionskostnader som underlag för särskild löneskatt. Efter en förfrågan från Skatteverket korrigerades beloppet till 43,5 miljoner kronor, vilket innebär att Moderna ska betala särskild löneskatt på 10,5 miljoner kronor.

Eftersom regelverket för deklarationer innebär att den som lämnar oriktiga uppgifter tvingas betala ett skattetillägg på 40 procent på skattebeloppet, måste Moderna nu enligt Skatteverkets beslut också betala ett skattetillägg på 4,2 miljoner kronor.

— Det är först efter av Skatteverket företagen utredning som det har kommit fram att ni ska ta upp underlag för särskild löneskatt med 43 537 783 kr till beskattning. Detta innebär att ni har lämnat oriktig uppgift som medför att skattetillägg ska tas ut, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Moderna hade också tidigare uppgett att årets vinst uppgick till 342,6 miljoner kronor. Efter förfrågan från Skatteverket korrigerades detta till 210,1 miljoner kronor. Den oriktiga informationen berodde på ett summeringsfel.

Moderna Försäkringar har möjlighet att överklaga beslutet från Skatteverket.

19 december, 2018
Gunnar Loxdal