If: Unga har störst intresse av att hyra ut fritidshuset på vintern

Det är yngre personer som har störst intresse av att hyra ut sitt fritidshus på vintern, visar en färsk undersökning från If. 

Överlag tycks det vara ganska lågt intresse för att hyra ut fritidshuset vintertid. Bland de som svarat i enkäten var det endast 8 procent av fritidshusägarna som uppgav att de planerade att hyra ut stugan under jul- eller sportlovsledigheten.

— Det är betydligt färre än på sommaren. Kanske tänker många att det rör sig om så pass få veckor att det inte är lönt eller att ingen är intresserad om inte huset ligger inom gångavstånd från en slalombacke. Men mest vill ju folk bara komma ut i naturen och få lite miljöombyte, säger Caroline Starck, informationschef på If, i en presskommentar.

Intresset för uthyrning verkar variera kraftigt med åldern. Endast 1 procent av de över 55 år som svarade på undersökningen planerar att hyra ut sitt fritidshus. Det kan jämföras med 17 procent i åldersgruppen 18—34 år.

— Yngre har generellt en mer öppen attityd till delningsekonomi och ser det också som något positivt att man delar på tjänster och prylar, inte minst ur hållbarhetssynpunkt, säger Caroline Starck.

Undersökningen genomfördes av YouGov på uppdrag av If under perioden 10 oktober–22 oktober 2018. Sammanlagt 3 518 intervjuer har genomförts via internet med män och kvinnor 18 år och äldre.

19 december, 2018
Gunnar Loxdal