Folksamgruppen och AMF investerar 1,5 miljarder kronor i Volvo Cars

Folksamgruppen och AMF meddelar i dag att man köper ytterligare preferensaktier i Volvo Cars. Folksamgruppen och AMF ökar sina innehav med 750 miljoner kronor var, i samband med att Första AP-fonden säljer ut sitt innehav. 

Sedan tidigare har Folksam preferensaktier i Volvo Cars för 1 miljard kronor. För Folksams del fördelar sig den nya investeringen enligt följande: Folksam Liv 375 miljoner kronor, Folksam Sak 75 miljoner kronor och KPA Pensionsförsäkring 300 miljoner kronor. Vid eventuell notering av Volvo Cars konverteras preferensaktierna till nya stamaktier.

— Den här investeringen ger våra sparkunder en bra riskjusterad avkastning, samtidigt som de får möjligheten att öka sitt ägande i ett bolag med stark anknytning till svensk industri.Volvo Cars är idag lönsamt, har en tydlig tillväxtplan och höga ambitioner när det gäller frågor som elektrifieringsstrategier och självkörande bilar. Därför är vi mycket glada över att få öka vårt engagemang i bolaget, säger Michael Kjeller, chef Kapitalförvaltning och hållbarhet, i en presskommentar.

AMF har sedan tidigare investerat 2,5 miljarder kronor i Volvo Cars-preferensaktier. Men de tillkommande 750 miljoner kronor uppgår investeringen till totalt 3 250 miljoner kronor.

— Vi är glada över möjligheten att öka vårt engagemang i Volvo Cars. Investeringen ger våra sparare en bra stabil avkastning i förhållande till risk, och har potential att växa i betydelse vid en eventuell framtida börsnotering. Volvo Cars är ett välskött lönsamt bolag med en robust forsknings- och tillväxtstrategi, och har goda möjligheter att möta även ett mer utmanande marknadsläge. Volvo Cars är därutöver ett bolag som slår ann en särskild sträng hos många svenskar givet sin historia, och bidrar på ett positiv sätt till Sveriges ställning som framgångsrik industri- och forskningsnation, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF, i sin kommentar.

Första AP-fonden köpte preferensaktierna när det var aktuellt med en snar börsnotering för Volvo Cars. En orsak till försäljningen är att planerna lagts på is tidigare i höst. AP-fonden måste därför sälja aktierna för att inte bryta mot sitt regelverk när det gäller onoterade innehav.

21 december, 2018
Gunnar Loxdal

Gjensidige stäms på 4,8 Mkr av kraftbolag i Härjedalen

5 minuter Läs mer
Fundler: Var fjärde önskar att man börjat pensionsspara tidigare
4 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
mySafety lanserar självriskreducering för mobiltelefoner
5 timmar Läs mer

6,5 Mdr kr i infrastruktur! Alecta satsar på alternativa tillgångar

9 timmar Läs mer
Länsförsäkringar varnar för utmaningar på bilresan i Europa
8 timmar Läs mer
"Nu är det fritt fram för fondbolag att mjölka dina fonder på extra pengar, det är slutsatsen av tingsrättens frikännande av Allras ledning."
Jonas Lindmark, Morningstar, drar en slutsats av tingsrättsdomen i Allra-målet.
Fyra kommuncaptives handlar upp aktuariefunktionen
9 timmar Läs mer
Folksam riktar hård kritik mot förslaget om retroaktiv flytträtt
2 dagar Läs mer
Michaela Bruneheim om planerna för lanseringen av Evident Life
2 dagar Läs mer
Norska Finanstilsynet beslutar om avveckling för Tide Forsikring AS
3 dagar Läs mer
Nu har Exceed Capital beslutat att avveckla verksamheten
3 dagar Läs mer
Folksam Sak köper äldreboende i Helsingborg för 202 Mkr
3 dagar Läs mer