Länsförsäkringar: Varje julgran som återvinns är viktig för klimatet

Länsförsäkringar påpekar att det har betydelse för klimatet om julgranar återvinns på rätt sätt. En full container med julgranar som sedan flisas och bränns motsvarar den energi som krävs för att värma en normalstor villa i cirka två månader.

Varje år går det åt drygt 3 miljoner julgranar i Sverige. De flesta av dem är importerade, framförallt från Danmark och Norge, trots att Sverige  egentligen har goda möjligheter att vara självförsörjande.

Många granar som säljs betecknas som ekologiska, eftersom de odlas utan bekämpningsmedel.

Men den som vill vara klimatsmart bör också tänka på att återvinna granen på rätt sätt, påpekar Länsförasäkringar.

– Granen ger julstämning en kort tid i våra hem så för att den ska göra klimatnytta efter sin pyntade tillvaro är återvinningen en nog så viktig aspekt som odlingsförhållandena, säger Johan Litsmark naturskadespecialist på Länsförsäkringar i en kommentar.

Många kommuner samlar in granarna, flisar dem och bränner dem för att utvinna energi som ger fjärrvärme.  En full container med julgranar motsvarar den energi som krävs för att värma en normalstor villa i cirka två månader.

– En enda julgran kan omvandlas till el som räcker till att köra fyra fulla maskiner tvätt, eller för att driva en kombinerad kyl och frys i nästan tre veckor. Varje julgran som återvinns är viktig för klimatet, säger Johan Litsmark.

Här hittar du mer information från Länsförsäkringar om julgranarna och klimatet.

27 december, 2018
Gunnar Loxdal