Qudos Insurance A/S i konkurs på begäran av danska Finanstilsynet

• Qudos huvudkontor på Købmagergade 22 i centrala Köpenhamn. 

I går den 20 december fattade Sø- og Handelsretten i Köpenhamn beslut om konkurs för Qudos Insurance A/S. Beslutet fattades på begäran av den danska tillsynsmyndigheten Finanstilsynet.

— Finanstilsynets begäran har skett mot bakgrund av att Finanstilsynet har fått uppdaterad information om bolagets ekonomiska situation varefter Finanstilsynet har bedömt att bolaget är insolvent, heter det i informationen från den danska tillsynsmyndigheten.

Qudos försattes i likvidation i november sedan Finanstilsynet genomfört en inspektion av bolaget och konstaterat att bolagets tillgångar och förpliktelser hade värderats på ett felaktigt sätt och att bolaget därför inte längre uppfyllde kravet på erforderligt solvenskapital. Enligt tillsynsmyndighetens bedömning hade bolaget avsatt drygt 700 miljoner DKK för lite till sin skadereserv.

Genom konkursen har kunderna rätt att häva sina försäkringsavtal, och de uppmanas nu att hitta nya försäkringslösningar på annat håll.

Skadeanmälningar ska göras till den danska Garantifonden for skadesforsikringsselskaber, eller till konkursboet om skadan inte omfattas av den danska försäkringsgarantin.

Qudos har sålt skadeförsäkring via agenter och försäkringsförmedlare. Förra året hade bolaget en premieintäkt på drygt 1 miljard DKK. Bolaget har meddelat att man verkar i Sverige genom gränsöverskridande verksamhet.

Här kan du läsa mer om konkursen i Qudos. 

27 december, 2018
Gunnar Loxdal