Agria: Så förbereder du hunden inför nyårsfyrverkerierna

Ägare till hundar som riskerar att få panik av nyårssmällandet, bör i god tid uppsöka veterinär för att få recept på lugnande medel. Det skriver Agria bland sina tips till hundägare inför nyårsfirandet. 

Myndigheten för Samhällsberedskap har beslutat att detta nyår blir det sista då svensk folket tillåts skjuta upp raketer utan särskilt tillstånd. Från den 1 juni krävs både godkänd utbildning och kommunalt tillstånd för användning av explosiv vara för att skjuta upp raketer med styrpinne.

Syftet med de nya reglerna att förebygga olyckor. Men säkert hälsar många hundägare det nya regelverket med glädje, eftersom det troligen kommer att minska risken för att hundar oh andra smådjur skräms av fyrverkerier.

Men det är alltså först nästa år de nya reglerna börjar gälla, detta nyår finns inga krav på tillstånd och utbildning.

Därmed finns fortfarande risken att hundar blir allvarligt skrämda av dundrande raketer under nyårsfirandet.

Enligt Agria finns det risk att hundar utvecklar rädsla mot fyrverkerier sent i livet. Så även om en hund tidigare inte reagerat på fyrverkerier bör den inte utsättas för det i onödan.

– Skalan av rädsla kan variera ganska rejält. Men vid riktigt allvarliga fall bör hundägaren söka upp en veterinär i god tid och be om att få recept på en lugnande medicin, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Några av Agrias råd till hundägare inför nyåret är att välja en lugn plats som hunden kan vara på vid tolvslaget, att rasta hunden ordentligt på dagen innan smällandet börjar, och att överväga att använda lugnande medel. Hundar som är oroliga kan bli hjälpta av halsband med lugnande feromoner. Hundägare vars hundar får panik av smällandet bör i god tid uppsöka veterinär för recept på lugnande medicin.

28 december, 2018
Gunnar Loxdal