Tusentals stormskador väntas efter Alfridas framfart

Totalt väntas stormen Alfrida ha orsakat flera tusen skador under sin framfart tidigare i veckan. Det framgår av en sammanställning från TT. 

Alfrida med stormbyar över 30 sekundmeter har orsakat omfattande skador i framförallt Uppsala län och norra delen av Stockholms län. Särskilt kustområdena har drabbats hårt, och fortfarande på fredagsmorgonen var över 25 000 hushåll utan el.

Enligt en artikel från TT har Trygg-Hansa hittills fått in cirka 300 anmälningar som rör skador efter stormen. Även Folksam rapporterade i går cirka 300 anmälda skador. If uppger att man under onsdagen fick runt 1 000 samtal som rörde frågor efter stormen.

Nu har givetvis inte alla skador kommit in än. Eftersom många skador handlar om fritidshus som ägarna ännu inte har besökt, kan det dröja innan det går att få en fullständig bild av skadeläget. Ingen av de representanter för försäkringsbolag som TT har talat med vill ännu göra några uppskattningar av de totala skadekostnaderna.

På Trygg-Hansa beräknar man att det totala antalet anmälda stormskador efter Elfrida kommer att uppgå till 1 200-1 300.

— Det här är den skadligaste stormen på många år, säger skadechef Lars Reinhed på Trygg-Hansa till TT.

Trygg-Hansa står för ungefär 10 procent av villa- och fritidshusförsäkringarna. Om man antar att skadorna fördelar sig mellan de olika bolagen i proportion till deras marknadsandel i landet, handlar det med andra ord om över 10 000 förväntade stormskador.

Här kan du se hela artikeln från TT.

4 januari, 2019
Gunnar Loxdal