Folksam: 1 100 stormskador på två dagar efter Alfrida

På bara två dagar fick Folksam in omkring 1 100 stormrelaterade skadeärenden efter stormen Alfrida. Det meddelar Folksam. Ytterligare skadeanmälningar fortsätter att komma in, bland annat om vattenskador orsakade av frysta ledningar.

Majoriteten av skadorna finns vid Roslagskusten och i Stockholm. Fortfarande är flera tusen hushåll utan ström i området.

Den vanligaste anmälda skadan hittills handlar om träd som blåst ned över ett hus, men det dyker upp allt fler skador relaterade till strömavbrotten.

Folksam påpekar att man normalt inte försäkrar för utebliven ström eller merkostnader för att bo på annat håll medan elen är borta. Däremot ersätts andra skador orsakade av strömavbrottet.

Folksam passar också på att ge råd till dem som drabbas av strömavbrotten:

– Det handlar bland annat om att hitta sätt att hålla värmen så gott det går. Till exempel att använda endast ett rum, att klä sig i flera lager och använda filtar och mattor på golvet som isolering. Det är också viktigt att ta stöd av grannar och det omgivande samhället. Likaså bör man hålla koll på vattenledningarna så gott det går och kontakta fackman om man misstänker att installationen är skadad eller behöver hjälp med upptining, säger Kent Lindmark, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

7 januari, 2019
Gunnar Loxdal