Nya tuffare regler om återbetalning av för hög pension

Från årsskiftet gäller nya tuffare regler för återbetalning för den som har fått för mycket utbetalt i allmän pension. Den som får ett återkrav måste nu betala tillbaka hela pensionsbeloppet, det vill säga hela pensionen före skatt.

Det händer att folk av misstag får högre utbetalningar av pension från Pensionsmyndigheten än vad man har rätt till.

Då får man betala tillbaka det som man har fått för mycket.

Från årsskiftet gäller nya tuffare regler för den typen av återbetalningar.

Den som fått för mycket pension ska nu betala tillbaka bruttobeloppet av den felaktiga utbetalningen. Det innebär att hela pensionsbeloppet före skatt ska återbetalas, det vill säga både det belopp som utbetalats efter att skatt har dragits och den skatt som har satts in på skattekonto.

— Pensionsmyndigheten får inte tillbaka skattepengarna från Skatteverket när vi beslutar om återbetalning av pension eller ersättning. Därför behöver pensionären betala tillbaka bruttobeloppet till oss, skriver Pensionsmyndigheten i sin information om de nya reglerna.

7 januari, 2019
Gunnar Loxdal