PTK och Svenskt Näringsliv varnar för sönderreglerad pension

Det vore mycket olyckligt om våra folkvalda väljer att reglera sönder det kollektivavtalade tjänstepensionssystemet som fungerar bättre än de politiskt beslutade pensionerna. Det skriver Svenskt Näringsliv och PTK i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet, där man uppmanar regeringen att arbeta om förslaget till reglering av tjäntepensionsbolagen.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet under trettonhelgen bildar företrädare för Svenskt Näringsliv och PTK åter gemensam front mot föreslaget till det nya regelverket för tjänstepensionsbolag. Artikeln har undertecknats av Svenskt Näringslivs pensionsexpert Ingvar Backle och PTK:s pensionsexpert Dan Wallberg.

I artikeln lyfter man fram kritik mot förslaget ur ett par olika aspekter:

Försämrad konkurrenskraft för svenska tjänstepensionsbolag. Med förslaget till reglering blir det blir mer ekonomiskt fördelaktigt att placera tjänstepensionskapital i ett annat EU-land. Det sänker konkurrenskraften hos svenska tjänstepensionsföretag.

Lägre pensioner och högre risker. Enligt artikelförfattarna kommer regleringen att leda till lägre pensioner när kapitaltäckningsreglerna blir hårdare än vad EU:s IORP-direktiv kräver.

— Förslaget riskerar att underminera den svenska modellen och kasta grus i en ovanligt väloljad maskin, heter det i artikeln.

Bristande konsekvensanalys. I artikeln påpekas också att det i flera delar saknas konsekvensanalyser och motiv till lagförslagen, vilket även Finansinspektionen har kritiserat i sitt remissyttrande.

— Den välfungerande svenska modellen är något vi kan vara stolta över och måste värna. Det vore mycket olyckligt om våra folkvalda väljer att reglera sönder ett tjänstepensionssystem som fungerar avsevärt bättre än de politiskt beslutade pensionerna, heter det i slutklämmen på debattartikeln.

Här kan du läsa hela artikeln i SvD

7 januari, 2019
Gunnar Loxdal