Söderberg & Partners köper 21% av norskt private banking-bolag

Söderberg & Partners går nu in på private banking-marknaden även i Norge. Genom en investering på 100 miljoner NOK förvärvar man 21 procent av norska Forvaltningshuset AS, som beskrivs som den snabbast växande oberoende finansiella rådgivaren i Norge.

Forvaltningshuset grundades 2006 med ambitionen att vara ett oberoende alternativ till de traditionella aktörerna inom finansiell rådgivning. Kunder är förmögna privatpersoner, stiftelser och organisationer.

Företaget har i dag cirka 70 medarbetare och är därmed en av de större aktörerna på den norska private banking-marknaden. Huvudkontoret ligger i Oslo, därutöver finns bolaget på fem andra orter i Norge; Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen och Tønsberg. Totalt har man i dag cirka 6 miljarder kronor under förvaltning. Forvaltningshuset har status som oberoende rådgivare, under Mifid II-reglerna.

— Forvaltningshuset har sedan etableringen för tretton år sedan varit en utmanare på den norska finansiella rådgivningsmarknaden och vi har haft en stark kundtillströmning. Nu vill vi ta nästa steg i vår resa och alliansen med Söderberg & Partners kommer att ge oss ytterligare styrka och skalfördelar till att göra det, säger styrelseordförande i Forvaltningshuset, Tore Malme, i en presskommentar.

Enligt norska nyhetstjänsten E24.no uppgår Söderberg & Partners investering till 100 miljoner NOK. För den summan förvärvar man 21 procent av bolaget.

Söderberg & Partners koncernchef Gustaf Rentzhog kommenterar affären så här:

— Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med ledningen och medarbetarna i Förvaltningshuset för att fortsätta utmana storbankerna och andra konkurrenter i Norge. Förvaltningshuset har en stark organisation, en gedigen rådgivningsmetodik och en oberoende plattform. Tillsammans tror jag att Förvaltningshuset och Söderberg & Partners blir en stark spelare på marknaden de kommande åren.

Forvaltningshuset Norge AS Bergen hade under 2017 intäkter på 90,1 (72,5) miljoner NOK och ett resultat före skatt på 2,8 (5,9) miljoner NOK.

9 januari, 2019
Gunnar Loxdal